Facebook zone

Zona Membrilor

Ultimele stiri si articole

2013 CICLISM - CE ESTE UN CICLIST PROFESIONIST ?

Tipuri de cicliști

După cum spuneam mai sus, sportivii, în special cicliștii căci la ei ne vom referi în acest material, sunt de mai multe feluri, de 3, mai precis. Există următoarele 3 mari tipuri acceptate la nivel internațional:

Cicliști care practică sportul de masă

Cicliști amatori

Cicliști profesioniști

 

Ciclistul care practică sportul de masăeste categoria unde intră cei care practică sportul în scop recreațional, fără a fi legitimat la vreun club afiliat federației naționale. Nu este remunerat, nu are contract cu vreun club sportiv sau echipă de ciclism și adesea participă pe propria răspundere la concursuri.

 

 

Ciclistul amatoreste cel practică acest sport în cadru organizat, fiind licențiat la un club sportiv sau echipă de ciclism. El participă la competiții în mod frecvent și la cele rezervate acestei categorii de profesioniști. Totodată, amatorul este sub contract cu echipa la care este dar nu este remunerat.

 

 

Ciclistul profesionist este cel care este licențiat la un club și are un contract cu clubul prin care îi este remunerată activitate sportivă. Cu alte cuvinte, este plătit pentru a face ciclism, adică a se antrena și a concura.

 

 

Mai departe, și profesioniștii sunt de mai multe feluri.Așa stau lucrurile din punct de vedere legal și la noi în țară, Legea Educației Fizice și a Sportului (69/2000) fiind cea care stipulează că sportivii amatori sunt cei care nu au contracte de muncă cu cluburile la care sunt legitimați, pentru practicarea disciplinei respective.

 

Pe de altă parte,sportivul profesionist este cel care a încheiat un contract de muncă la clubul la care este legitimat, pentru practicarea ramurii sportive respective.

 

Clasificarea cicliștilor prezentată mai sus este valabilă în special pentru mountain bike, cross-country și marathon, și ciclism de șosea, aceste două ramuri fiind cele cu cei mai mulți participanți la nivel mondial. În țările unde sportul este dezvoltat, în codul activităților economice este inclusă și meseria de sportiv de performanță, permițând respectivelor cluburi să-l angajeze respectivul sportiv, la fel cum orice altă firmă angajează pe cineva.Păreri despre a fi profesionist sau nu
Așadar, din punct de vedere legal, este clară situația sportivilor. Primești bani pentru a pedala, ești profesionist. Încă nu ai salariu de la echipa de club, ești amator. Nu practici sportul în mod organizat fiind legitimat la un club, atunci ești sportiv de masă.

 


Cu toate acestea, există situații în care oamenii spun despre cei mai buni participanți la o cursă că ar fi profesioniști. Ei bine, indiferent cât de tare pedalează cineva, dacă nu este plătit pentru aceasta, rămâne tot amator sau sportiv de masă. De aici rezultă și concluzia că nu nivelul formei sportive dictează cine este amator sau profesionist. Un sportiv de masă poate fi foarte bun dacă se antrenează suficient, dar asta nu-l face profesionist. Idem și în cazul echipamentului.

Dacă are sub el o “rachetă” de câteva mii de euro nu înseamnă că e profesionist și la fel nici dacă poartă cel mai performant echipament de ciclism.

e-max.it, posizionamento sui motori

Vizitatori din Octombrie 2012

Users
1
Articles
228
Articles View Hits
601011

Contact

 Telefon  0722 550 897

 Email  CSGRATZU@GMAIL.COM

Sponsorii si colaboratorii Clubului

                                                                                                                        eXTReMe Tracker